torsdag, februari 24, 2011

Frågor och svar - vilket garn och virknålar använder jag?

Ja, nu när jag kommit igång och virkar på riktigt igen efter många års uppehåll, så gäller det ju att scanna av djungeln av garner och virknålar. Det roliga med att virka figurer och annat är ju att man kan variera utseendena och storlekarna på figurerna beroende på vad det är för garn och storlek på nål man använder.

Garn:
Tjocklek, kvalitet och struktur på garnet påverkar mycket. Och det är en smaksak om man gillar att virka i bomull, akryl eller någon annan garnkvalitet.

Själv är jag främst förtjust i tunna glansiga bomullsgarner, det ger mindre figurer såklart. Är lite pilligt och tar liiite längre tid att virka med kanske, men sånt gillar jag. Jag gillar dessa garner främst för känslan och för att figurerna blir så täta i virkningen utan att man behöver spänna tråden alltför hårt. Men man måste ändå virka rätt fast, så inte stoppningen lyser igenom.

Jag använder främst garnerna Jasmine och Kempes. De finns i en mängd fina färger, är tunna och lätta att jobba med. Sen har jag lite andra garner jag testar nu, t.ex. matta och något tjockare bomullsgarner såsom Cotton från Stoff&Stil och Flox från Panduro. Jag har även köpt på mig ett helt gäng akrylgarner i olika tjocklek och färg, för att få fram en annan finish på figurerna ;-)

Är lite nyfiken på att testa att virka figurer i Svarta Fårets raggsocksgarn, men tänkte att jag kanske måste jobba undan lite av mitt växande garnlager först ;-)

Nackdelen med akrylgarn tycker jag är att det gnisslar så när man virkar, men det är billigare än bomullsgarn...

Virknålar:
Ja, man får ju anpassa storleken på virknålen efter garnet, och egentligen kanske gå ner en halv till en storlek på nålen för att få virkningen tillräckligt tät. Till mina tunna bomullsgarner använder jag storlek 2,0 mm som regel.

I övrigt har jag virknålar allt från storlek 1,5-5 mm, beroende på garn. Men de jag använder mest är 2,0 mm, 2,5 mm, 3,0 mm och 3,5 mm.

Ett tips när du kommer igång, köp ergonomiska virknålar. De kostar visserligen lite mer, MEN du får garanterat mindre ont i händerna och fingrarna (men jo, valkar på ena pekfingret och andra tummen får man ju ändå *s*)

Tjingeling!

2 kommentarer:

JEN sa...

Just vad jag tänkte fråga dig! Och - har du någon bra shop på nätet som du handlar ifrån? Jag har inte riktigt hittat The irl-butik än, känner jag... och hittills har ingen butikstant haft en susning om vad jag pratat om då jag frågat efter ergonomiska virknålar :-( Skulle gärna investera i några sådana ju, det spar på händerna.

Mysmasken sa...

Jag hoppas verkligen att du har förpostat dessa och inte har energi att sitta och prata om garn och virknålar dagen efter förlossningen, hihi :)